Harajuku-girls

Harajuku is het helemaal

“Harajuku girls, you got the wicked style. I like the way that you are. I am your biggest fan.” Herken je deze regels? De tekst komt uit het nummer  Harajuku Girls van Gwen Stefani. Zo zijn de girls in Nederland bekend geworden. Maar waar zingt de Amerikaanse  zangeres eigenlijk over?

De term Harajuku Girls wordt in de Westerse cultuur gebruikt om  jongeren te omschrijven die gekleed zijn in verschillende kledingstijlen. De Aziatische mode is uniek en er worden veel accessoires gebruikt. De meisjes hebben vaak poppige jurkjes aan en ze zien er zoet uit. Hier in de westerse landen zie je de stijl vrijwel nooit.

De naam Harajuku is afkomstig van het gebied rond het treinstation Harajuku in Tokio, een hippe wijk. Zondag is de dag dat het daar gebeurt. Dan komen jongeren met de meest uiteenlopende kledingstijlen bij elkaar om te kijken en bekeken te worden. De stijlen lopen uiteen van Gothic Lolita, Visual Kei tot Cosplay. Wat je je bij deze stijlen moet voorstellen? Denk vooral aan ‘over the top’. Uitbundig en opvallend. De jongeren dragen zeker geen normale spijkerbroeken of een simpel T-shirtje.

De dames en heren die deze stijlen dragen, zijn erg creatief. Ze maken vaak zelf hun kleding en dragen de gekste combinaties. Denk daarbij aan felle kleuren en opmerkelijke stoffen. En vergeet de berg aan accessoires niet. Maar ook de make-up en het haar moeten goed zitten.

Maar waarom hebben ze deze dure hobby eigenlijk?  Omdat ze zich willen verzetten tegen de saaie uniformen op school. Door deze verplichting kunnen de jongeren zich door de week niet uiten zoals ze zich willen. Door de raarste kleding te dragen, willen ze zich vrij voelen en laten zien dat alles kan.

Gwen Stefani houdt van deze zelfexpressie.  Dit heeft haar geinspireerd om de Harajuku Lovers lijn te maken. Je kan handtassen, horloges, schoenen, kleding en geuren kopen. De geuren zitten in flesjes die lijken op de echte Harajuku meisjes die je ook in de video van Gwen kan zien. Het zijn vier meiden met allemaal een unieke stijl. nieuwsgierig naar de geuren? Kijk dan hier.