NEWYEAR FEAST IN THAILAND

Nieuwjaar in Thailand en Laos

Songkran is het Thaise Nieuwjaar  en wordt op 13 april in Thailand en Laos gevierd. Het Thaise woord ‘Songkran’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘van plaats veranderen’. In dit geval verandert de zon haar positie. In de grote steden duurt het feest vaak drie dagen tot een week. In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om hun familie te bezoeken.

De moderne viering wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen zijn het mikpunt. Sommigen hebben bakjes met wit mentholpoeder (soms ook vermengd met water) bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om aantrekkelijke meisjes en jonge vrouwen aan te raken en witter te maken (een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden). Iedereen heeft veel lol en doordat het zo warm is, is het vele water een welkome verkoeling.  Het is een feest voor alle generaties. Voor jongeren is het een goede gelegenheid om zonder al teveel toezicht nader kennis te maken met leeftijdsgenoten van het andere geslacht.

In de ochtend wassen de monniken de Boeddhabeelden (om genoeg regen voor de rijstvelden af te smeken) en vaak worden kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor krijgen ze wensen voor goede gezondheid, een lang leven en welvaart.