A nice cup of Chinese tea

Wat is lekkerder dan thuiskomen en een kop geurige thee te zetten. Warm in je handen en drinken maar. Dankzij de Chinese theecultuur beschikken over een grote variatie aan smaken.

In China dronken ze duizenden jaren geleden al thee. Bij toeval werd het concept ontdekt. Blaadjes van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna een aangename geur werd verspreid. Het Boeddhisme zegt dat de eerste theeblaadjes zijn ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma, een Indiase monnik die de grondlegger is van het Zen Boeddhisme. En zo zijn er nog meer mystieke verhalen. Zeker is dat rond 1610 de eerste thee door VOC in Nederland geïmporteerd werd en zo het feest van het theedrinken in ons kikkerlandje kon beginnen.

Als je echt goede Chinese thee wil drinken, moet je je enigszins verdiepen in de materie. Er zijn vier categorieën. Groene, Zwarte, Oolong en Bloementhee.

Groene Thee

Deze thee is bekend om haar algemeen heilzame werking. Het is een krachtige thee en wordt vaak ongefermenteerde thee genoemd. De bladeren worden onmiddellijk na het plukken in koperen schalen boven het vuur gedroogd.

Zwarte thee

Zacht en minder uitgesproken van smaak, ook minder divers dan de groene thee en de Oolong thee. De zwarte theebladeren zijn sterk gefermenteerd.

Oolong-thee

Oolong-thee zit tussen de groene en zwarte thee in. Het wordt ook wel halfgefermenteerde thee genoemd. Door een lange productiemethode krijgt deze thee een nootachtig karakter.  De Chinese term betekent ‘zwarte draak’.

Bloementhee.

Deze thee is geparfumeerd en heeft een zoet aroma. De theebladeren worden vermengd met de blaadjes van jasmijn en andere bloemensoorten.

Dus heb je zin in een lekker kopje thee? Probeer deze lekkere smaken dan eens!