K-Pop gaat internationaal

Nog nooit gehoord van K-pop, de hippe Koreaanse popmuziek? Hoog tijd voor een kennismaking: K-pop is een muzikaal genre dat een combinatie is van electropop, hiphop, R&B en strakke dance moves

1992 wordt gezien als het begin van de moderne K-pop dankzij het nummer Nan Arayo van Seo Tai-ji & Boys. K-pop wordt ook wel beschreven als ‘goed geproduceerde, zoete jongens- en meisjesbands met gladde dansroutines en catchy deuntjes’. Veel K-Pop videoclips tonen weliswaar kleurrijke visuals met jonge bandleden die er goed uitzien, maar er schuilt aardig wat talent onder de veelheid aan bands.

Dat K-Pop bezig is aan een internationale opmars blijkt wel uit het feit dat steeds meer Koreaanse bands op tournee gaan en samenwerken met bekende artiesten. Zo heeft de razend populaire meidengroep Wonder Girls een dansnummer opgenomen met de Amerikaanse rapper Akon. Andere bekende vrouwelijke K-pop bands zijn: Girls’ Generation, F(x), After School, SNSD, 2NE1 en KARA.

De jongensband Super Junior is internationaal bekend geworden met hun single ‘Sorry, Sorry’. De populairste boyband uit Azië heeft dankzij dit debuut en met behulp van social media en YouTube wereldwijde bekendheid vergaard. Ook de populariteit van bands als MBLAQ, 2PM, SHINee, Big Bang, Beast en SS501 is groeiend.

 

Veel leden van boybands gebruiken make-up en dragen opvallende kleding. Ook hun kapsels zijn dagelijks onderwerp van gesprek. Ze zijn extreem trendbewust en proberen telkens nieuwe dingen uit. Vergis je niet: de meeste artiesten hebben jarenlang training gehad voordat ze gelanceerd werden. Een schaduwzijde van het succes is dat studio’s en managements steeds meer bij elkaar gezochte bands lanceren, waardoor er een lichte ‘overkill’ aan het plaatsvinden is.

Nieuwsgierig geworden? Beluister hier de hits van Super Junior en Girls’ Generation.