Chinees Nieuwjaar in Chinatown Amsterdam

Op zaterdag 1 februari 2014 van 13.00 tot 15.00 uur wordt het Chinees Nieuwjaar, de start van het Jaar van het Paard, uitbundig gevierd in Chinatown Amsterdam.

Initiatiefnemers Liu He Men (六合門) Kung Fu School, Stichting Chinatown en de Chinese ondernemers en ondernemersvereniging van Chinatown Amsterdam willen hiermee een aloude traditie weer in leven roepen. Men kan op deze dag genieten van spectaculaire leeuwendansen en kennis maken met vijf vergeten symbolen binnen de leeuwendans traditie, zoals de “Zeven Sterren” (七星伴月), de “Krab” (蟹青) en de “Slang” (蛇青).

Met de Chinese Tempel op de Zeedijk als vertrekpunt voert de Chinese leeuwenparade langs de vier windstreken van Chinatown Amsterdam: van de Zeedijk (west), Stormsteeg (noord), Geldersekade (oost) naar de Nieuwmarkt (zuid). Bij elk punt zal de Chinese leeuw eeuwenoude symbolen dansen, die de boze geesten en obstakels op de weg verdrijven en voorspoed en geluk brengen in het nieuwe jaar. Echter, de traditionele leeuwendans is veel meer dan dat; het stelt ook de kung fu technieken van de kung fu vechters op proef. Pas met het uitmuntende spel van de kung fu vechters komt de leeuw tot leven en spreekt elke dans tot de verbeelding van de kijker. Men ziet dan een nieuwsgierig, speelse leeuw die met slimme en spectaculaire technieken, een tikkeltje ondeugendheid en humor het kwade verdrijft en het goede verwelkomt.

Traditionele symbolen in de leeuwendans

Eén van de bekendste symbolen die wordt opgevoerd is “Zeven sterren” (七星伴月). Geïnspireerd op de fengshui leer en het sterrenstelsel moet de Chinese leeuw zeven plekken binnen het symbool af om uiteindelijk zegen en fortuin te kunnen brengen.

Andere traditionele symbolen die worden gedanst zijn:

“Krab” (蟹青) – de Chinese leeuw gaat bij dit symbool de strijd aan met de Krab, een obstakel op de grond wat gemaakt is met bijvoorbeeld eetstokjes, borden, sinaasappels e.d. Alleen met slimme aanvalstechnieken kan de leeuw de Krab verslaan en zelfs opeten. Eenmaal verslagen, brengt dit symbool het geluk van goed geld verdienen.

“Slang” (蛇青) – in plaats van een Krab moet de Chinese leeuw dit keer een Slang verslaan. Ook dit obstakel is gemaakt van allerlei dagelijkse attributen. Om deze giftige slang te verslaan moet de Leeuw hele andere aanvalstechnieken toepassen dan bij de Krab. Ook in dit symbool is het van belang om slechte obstakels op je pad te verdrijven zodat het nieuwe jaar voorspoedig zal verlopen.

“Leeuw klimt de toren” (獅子上樓台) – Deze dans staat symbool voor meer succes in het nieuwe jaar, stap voor stap beklimt de leeuw de tafels die de ‘toren’ symboliseren. Voor de kung fu vechters is dit een ware uitdaging en het vereist ook goede teamwork.

“Open de vlag voor succes” (旗開得勝) – Ook deze dans gaat de hoogte in, want de leeuw moet bij dit symbool een gelukspreuk aan een vlag open zien te krijgen. Hoe hoger de vlag hoe meer succes en geluk in het nieuwe jaar.

 

Voor meer informatie over de viering en over de achtergronden van de traditionele symbolen in de leeuwendans, kijk dan op:

www.liuhemen.nl

www.lukhopmoon.nl

www.chineseondernemers.nl

www.facebook.com/ChinatownAmsterdam