mahjong stones

Creatief stenen leggen

Het Mahjong spel komt uit China en kent veel variaties. Dit populaire spel is daar al jarenlang een grote hit en ook in Nederland wordt dit gezelsschapspel nu gespeeld.

Het spel heeft veel variaties en je kunt het vergelijken met domino. Er zijn vier spelers. Er wordt een muur gebouwd van stenen met symbolen: in totaal 144 stenen. Elke speler pakt dertien stenen uit deze muur en de speler die begint pakt nog een laatste steen. Vervolgens moet er telkens één steen bijgepakt worden en ook weer één weggelegd. Ook horen er twee dobbelstenen bij het spel. Deze bepalen hoe het spel begint. De stenen zijn onderverdeeld in Tekens (cijfers 1 tot 9), Bamboe (1 tot 9 stokjes), Kringen (1 tot 9 kringen), Winden (de vier richtingen) en Draken (groen, rood en wit).

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk een Mahjong te maken. Dat krijg je voor elkaar als je series van drie stenen maakt. Als je als eerste vier juiste series en een sluitpaar (twee dezelfde stenen) hebt, dan heb je een echte Mahjog en ben je de winnaar.  Wat een goede combinatie van stenen is, ligt aan de Mahjong-variant die er gespeeld wordt. De bekendste en meest gespeelde variant is die van MCR (Mahjong Competition Rules). Nieuwsgierig naar het overzicht van de punten? Kijk hier.

In Nederland is het spel populair aan het worden.  Sinds 2004 is er zelfs een heuse Nederlandse Mahjong Bond . Hun doel is om recreatief Mahjong op de kaart te zetten, om toe te zien op de spelregels en om zoveel mogelijk toernooien en activiteiten te organiseren. Meer weten? Klik dan hier.