Een boom met karakter

Een lief klein boompje, mooie oude stam en sterke groene takken. We hebben het hier over het Bonsai boompje, een populair stammetje in China. Het onderhouden is niet gemakkelijk, maar zeker de moeite waard. Het wordt niet voor niets een boom met karakter genoemd!

Bonzai betekent letterlijk ‘ geplant in container’. Het wordt expres in een klein potje geplant, waardoor de wortels moeilijker kunnen groeien. De voedselstroom stagneert door het klein houden van de wortels en zo blijft het boompje klein. Ook belangrijk is het wegnemen van knoppen en takken, zodat de grootte beperkt wordt.

Waarom doen mensen dit vraag je je misschien af? Reden is dat ze de boom een sterke en oude ‘look and feel’ willen geven, dus met karakter. Het belangrijkste is dat je het boompje optimaal verzorgt en onderhoudt. Het grappige is dat vaak wordt gedacht dat de bomen slecht behandeld worden. “ Het is toch geen wonder dat hij zo klein blijft in een klein potje!” is een opmerking die dan wordt gemaakt. Maar niets is minder waar. Juist een Bonsai heeft extreem veel zorg nodig om zo klein te blijven.

In Azie is het een echte kunstvorm geworden. Het is een hele bezigheid om de boom zo mooi mogelijk en klein mogelijk te krijgen en daar verdien je respect voor. Rond 1900 werd de Bonsai bekend buiten Azie en mocht Nederland er ook van gaan genieten. Tegenwoordig is er een grote schare Bonsai fans. Zo schrijven mensen alles over hun boompje op internet (voorbeeld: en houden ze dagboeken bij.

Maar niet iedereen weet hoe ze het boompje moeten behandelen. Als hij gekocht is in een tuincentrum, wordt hij vaak ergens neergezet en niet meer naar omgekeken. In verloop van tijd gaat hij dood, of wordt hij overgoten met water waardoor het een moerasplant lijkt. Leg er dus al je liefde en zorg in, want een Bonsai (die ook vaak opduikt in ge-Feng Shui-de interieurs) is een unicum.