Eetstokjes versus mes en vork

Het is precies honderd jaar geleden dat de eerste Chinezen in Rotterdam arriveerden. Het waren zeelui die af- en aanmonsterden op Nederlandse schepen. In Amsterdam en Rotterdam woonden ze in logementen die ook door Chinezen werden gerund. Van hieruit ontstonden later de ‘Chinatowns’ in beide steden.

Om dit te vieren zijn er verschillende exposities in Nederland te zien. Zo schreven we al over de expositie ‘Den Haag onder de hemel’ en nu is de tentoonstelling ‘Yin en Jan’ in het Maritiem Museum in Rotterdam te bewonderen.

Nederland en China hebben al eeuwenlang een sterke handelsrelatie. In ‘ Yin en Jan’ staat deze centraal. Ook de wederzijdse beïnvloeding en de belangrijke rol van de scheepvaart wordt in de tentoonstelling belicht.

De digitale gastvrouw en –heer Yin en Jan laten in de tentoonstelling zien welke Nederlandse en Chinese gewoontes er zoal zijn. De Chinese Yin doet oer-Hollandse dingen. Zo fietst ze dagelijks naar haar werk. De Hollandse Jan probeert Chinees te eten met eetstokjes. Is hij hier bedreven in of kan Jan beter zijn mes en vork pakken? In de tentoonstelling wordt gekeken naar de verschillen en overeenkomsten tussen beide culturen.

Hoewel het honderd jaar geleden is dat de eerste Chinezen in Nederland kwamen wonen, dateren de eerste handelscontacten uit 1728 toen de VOC thee, porselein en chinoiserie inkocht in Kanton.

De tentoonstelling is tot 4 maart 2012 te zien in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.maritiemmuseum.nl.