Chuseok harvest feast

Feest voor de doden

In de periode eind september/begin oktober zitten de treinen, bussen en auto’s in Zuid-Korea stampvol. Dan wordt namelijk het Chuseok-feest gevierd. Dit feest is samen met Nieuwjaar de belangrijkste feestdag in Zuid-Korea. Elke vijftiende dag van de achtste maand wordt het gevierd volgens de Zodiak-kalender (de oude Chinese kalender). Een mooi feest met een rijke geschiedenis.

Het feest wordt sinds jaar en dag gevierd. De oorsprong heeft te maken met een wedstrijd: twee teams van wevende deelnemers namen het ooit tegen elkaar op. Na een maand geweefd te hebben, werd gekeken wie de meeste wol had gebruikt. De winnaars kregen een feestmaal aangeboden.

Tegemwoordig gaat het feest vooral over de terugkeer van Zuid-Koreanen naar hun geboorteplaats. Volgens de traditie ben je daar niet alleen geboren, maar dwaalt de geest van je voorouders daar ook nog rond. Bewoners gaan dus terug naar hun ‘roots’. ‘s Ochtends worden de voorouders vereerd met allerlei rituelen. Ook bezoekt men de graven van de voorouders die schoongemaakt worden. Vervolgens eten en drinken de nazaten daar nog wat. Het is dus echt een familiefeest.

En zoals wel vaker is lekker eten erg belangrijk. De tafels liggen vol met vlees, vis, groentes, rijst en fruit. Van belang is dat de geesten ook kunnen deelnemen aan de feestelijkheden. Daarom staat er ook eten op een altaar voor de overleden familieleden. Op deze dagen worden er ook cadeautjes gegeven waardoor dit feest ook wel vergeleken wordt met het Amerikaanse Thanksgiving. Het is echt de moeite waard om dit feest een keer te vieren. Wij houden je up to date wanneer deze feesten plaatsvinden.