Luckycat festival Asia Station

18 JUNI: LUCKY CAT DAY

Lucky Cat Day is een initiatief van het team van Asia Station en vindt voor het eerst plaats op 18 juni 2011. Volgens de Chinese numerologie staat de 1 voor ‘altijd’ en het cijfer 8 voor ‘geluk’. Op deze datum is het de gewoonte om famile, vrienden en relaties geluk toe te wensen, doorgaans in de vorm van een gelukskatje.

Het gelukskatje is een van de meest voorkomende talismannen in Japan en China. De oorspronkelijke Japanse naam luidt Maneki Neko, wat letterlijk ‘wenkende kat’ betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.

In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt. Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van café’s geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.

Gelukskatjes dragen doorgaans een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868). Sommige modellen houden een munt vast, een zogeheten koban, die grote rijkdom verbeeldt.