Milieubewuste helm

Een plant op een motorhelm. Ja, je leest het goed. Niet iets wat je vaak ziet, maar in Indonesië is deze combinatie sinds kort in de straten te zien: kunst met een ecologisch tintje.

De ‘helm met plant’ is een kunstwerk van twee kunstenaars, de Belgische Sara Nyutemans en de Indonesische Arya Pandjalu, en heet “ Treebute to Yogya”. Het is bedoeld als een eerbetoon aan de groene stad Yogyakarta. Nu is de stad weliswaar nog vol bomen en tuinen en omgeven door rijstvelden, maar door de oprukkende industrialisatie verandert dit beeld snel. Met de plantenhelm proberen de kunstenaars zoveel mogelijk groen in de straten te behouden.

Ook is de plant  op de helm gezet ter compensatie van de CO2-uitstoot door  brommers en motorfietsen. De plant is een zogeheten Banyanplant die in Indonesië als een goddelijke plant wordt beschouwd. Hij biedt schaduw en bescherming.

De kunstenaars zijn de winnaars van de Szpillman Award 2010 met hun Treebute to Yogya. Dit is een Duitse prijs voor kunst die slechts van tijdelijke duur is. Maar het zou mooi zijn als deze kunst niet tijdelijk is, want een leuk en milieubewust beeld geeft het zeker!