Positief nieuws voor kunstenaar Ai Weiwei

De eerder besproken Chinese kunstenaar Ai Weiwei is door het ArtReview Magazine uit Londen uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de kunstwereld.

Zijn kunstwerken en zijn rol als politiek activist hebben beiden bijgedragen aan zijn nummer 1 positie. Volgens ArtReview maakt Ai duidelijk dat artiesten niet alleen hoeven te opereren in een artistieke context, maar dat ze ook een maatschappelijk rol kunnen vervullen.

Deze rol nam Ai Weiwei serieus en hij protesteerde openlijk tegen het Chinese regime. Zo bekritiseerde hij de mensenrechtensituatie, de economische uitbuiting en de milieuvervuiling in zijn land. Dit resulteerde in een arrestatie en in april is hij gevangen gezet door de regering. Volgens hen omdat hij zich schuldig maakte aan belastingontduiking. Eind juni werd hij na 81 dagen weer vrijgelaten, met als voorwaarde dat hij zijn mening voor zich houdt.

Het feit dat Ai is opgepakt heeft ervoor gezorgd dat er nog grotere interesse en vraag naar zijn kunstwerken is ontstaan.