Ruim baan voor de bento

Ben je hard toe aan een nieuwe impuls voor je dagelijkse lunch? Probeer dan eens een bento (弁当), een portie Japans eten, verpakt in een speciale eetbox. De traditionele bento bestaat uit rijst, vis of vlees en ingemaakte of gekookte groente. De verpakking doet ‘t hem helemaal: ze varieren van kartonnen weggooiverpakkingen tot prachtige, handgemaakte lakdozen. En ook al kun je in Japan op iedere hoek van de straat een bento kopen, de meeste inwoners maken uitgebreid werk van het inpakken van een lunch voor hun echtgenoot of kinderen.

Een speciale stijl in het arrangeren van het eten is ‘kyaraben’ of ‘personages’. Hierbij wordt het eten gedecoreerd in de vorm van populaire ‘anime’-, ‘manga’- en videogame- personages. Een andere populaire stijl is ‘oekakiben’ ofwel ‘plaatjesbento’ waarbij het eten de vorm aanneemt van dieren, gebouwen of bloemen. Er worden zelfs wedstrijden gehouden in ‘plaatjesbento’.

Ook op de Filippijnen kom je bento boxen tegen, al heten ze hier ‘baon’. In Zuid-Korea is de term ‘dosirak’, op Taiwan ‘biandang’ en in India ‘tiffin’. En dankzij de eeuwenoude invloed van de Japanse cultuur kent ook Hawai haar eigen versie van de bento.