vers rauw visje

Een van de bekendste ‘food trends’ in Japan is sushi, maar daar zit wel een schaduwzijde aan. De blauwvintonijn, een van de meest gebruikte vissoorten voor sushi, staat namelijk op het punt van uitsterven. Leden van de Inter-American-Tropical-Tuna-Commission (waar Japan nota bene lid van is) hebben al meerdere quota opgesteld waardoor de Japanse vissers 62 dagen per jaar niet mogen vissen op blauwvintonijn. Wanneer Nederland deze regelgeving gaat ondersteunen, is onbekend. De grote vraag is of het geen tijd wordt om de blauwvintonijn tot beschermde diersoort te verklaren.

Wat is sushi nou precies? Volgens velen een blokje rijst met wat vis, zeewier, sojasaus en wasabi, maar met deze beschrijving doe je het bijzondere eten tekort. Sushi kent verschillende soorten (vis, garnalen, inktvis, ei, groentes, gare vis of zelfs vlees), vormen (rond, vierkant, driehoekig)  en opmaak (met of zonder zeewier, sesamzaadjes en decoraties).

Maki, nigiri, oshi en temaki

Er wordt onderscheid gemaakt tussen maki, nigiri, oshi en temaki. Maki is wat de Albert Heijn verkoopt. Bij de rolletjes met zeewier worden vaak stukjes nigiri geleverd. Nigiri is een blokje geperste rijst waarop een stukje vis wordt gelegd. Oshi is wat minder bekend. Het lijkt op  lasagne: rijst en vis worden opgestapeld en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Temaki tenslotte is een soort sushi wrap.: rijst en bijvoorbeeld vis worden in een puntige rol van nori gedaan.

Sushi is in de vorm waarin wij het gerecht kennen afkomstig uit de Japanse Edo-periode (1603-1868). In deze periode steeg de welvaart in Japan waardoor verse, rauwe vis op het dagelijks menu kon worden gezet.  Als je zelf sushi gaat maken, denk er dan om dat de vis zeer vers moet zijn. Je kunt de vis in de supermarkt kopen, maar dan moet je de sushi wel binnen een dag opeten. Verse vis kun je het beste bij de visboer of op de markt halen.

Hoe weet ik of de vis vers is?

De vis moet een lichte zeegeur hebben en niet stinken. Let met name op de ogen van de vis: deze moeten helder en bol zijn. Als er een doffe laag overheen ligt, is de vis niet vers. En kijk goed naar de kieuwen:deze moeten rood of roze zijn. Verse visfilet is stevig, soepel en licht doorschijnend. Met deze tips, kun je gaan genieten van een heerlijk visje.